Доки цвіте кульбаба...
Кульбаба містить вітаміни А, С, К та Е, невелику кількість вітамінів групи В, антиоксиданти (зокрема, бета-каротин, поліфеноли), фолієву кислоту, терпеноїди, полісахариди. У зелені кульбаби також є кілька мінералів, зокрема залізо, кальцій, магній і калій у невеликій кількості. Гіркоти стимулюють секрецію шлункового соку і покращують апетит, мають жовчогінну дію. Корінь кульбаби зазвичай сушать, щоб потім додавати до чаю або споживати цілим.
До складу кульбаби входить інсулін, а тому ця рослина підтримує зростання здорових бактерій в шлунково-кишковому тракті, що допомагає в боротьбі з діабетом.
Екстракт кульбаби має противірусні та антибактеріальні властивості, які допомагають організму краще боротися з різними інфекціями.
Кульбабу часто використовують, як тонізуючий засіб для очищення печінки. При різноманітних шкірних захворювань (екзема, вугрі, фурункули, висипання, псоріаз) сушений корінь кульбаби подрібнюють та змішують з водою, щоб отримати лікувальну пасту.
Використовують кульбабу і в кулінарії.
Мед з кульбаби
Спочатку збираємо квіти. Бажано це робити рано вранці, ще по росі.
Квіти промити та залишити у воді на 2 години. Після цього воду злити.
Потім варимо сироп з 1 кг цукру та 500 мл води.
Заливаємо квіти гарячим сиропом та варимо 20 хвилин. Додаємо сік половинки лимону та варимо ще 5 хвилин. Залишити квіти настоюватися у сиропі на 12 годин. Після цього сироп треба процідити і знову поставити на вогонь. Кип'ятити 30 звилин. Гарячим залити у чисті баночки.
Салат з листям кульбаби
Інгредієнти:
- листя кульбаби 5-6 шт.
- листя кропиви 3 шт.
- цибуля зелена 3 шт.
- пір'я молодого часнику 3 шт.
- листя чорної смородини (молоді) 3 шт.
- кріп 1 гілочка
- петрушка 1 гілочка
- яйця варені 2 шт.
Для заправки салату:
- олія оливкова 2 ст. л.
- сік лимона 1 ст. л.
- оцет бальзамічний 1 ч. л.
- мед приблизно ½ ч. л.
- сіль за смаком
Зелень для салату потрібно використовувати лише молоду.
Мітки: кульбаба