А ви вже купили кавун?
На вулиці дуже гаряче. У нестерпну літню спеку ніщо краще не втамовує спрагу, ніж скибочка стиглого кавуна або ароматної дині. На жаль, захоплення ранніми кавунами та динями може призвести до нездужання та навіть отруєння. Усе через підвищений вміст нітратів та різних стимуляторів росту, які недобросовісні виробники щедро додають у ґрунт, щоб прискорити зростання та збільшити масу плодів.
У Харкові кавуни та дині вже майже в кожному продуктовому магазині. Багато їх і на ринках нашого міста. Як повідомили в Департаменті адміністративних послуг та споживчого ринку, порівняно з липнем 2024 року ціни на баштанні культури зросли приблизно на 20 %. На сьогодні кавуни коштують у середньому 19-30 грн/кг, а дині – 35-60 грн/кг.
Продають кавуни та дині, вирощені в господарствах Харківської, Полтавської, Одеської та Миколаївської областей, а також імпортовані з Узбекистану, Азербайджану та Туреччини.
На прилавках усі кавуни виглядають апетитними та гідними того, щоб їх з'їсти. Але можна спробувати визначити кавун із нітратами за зовнішніми ознаками.
Щоб обрати кавун без нітратів верніть увагу на:
- наявність жовтої плями (бік, на якому кавун лежав на грядці);
- яскраво виражений колір смуг шкірки кавуна;
- наявність тихого тріску, при стисканні кавуна;
- шкірка повинна легко здиратися, якщо подряпати її нігтем.
Ще краще перевірити кількість нітратів в кавуні можна за допомогою портативного нітрометра.
Баштанні дуже смачні та корисні, але вживати їх треба з розумом. Смачного!