24 грудня ще триває Різдвяний піст, тож забороняється їсти м'ясні страви. Вечеря має бути пісною, а головною обрядовою стравою здавна є кутя.
Традиційно на стіл ставлять 12 пісних страв. Це може бути борщ, вареники з різними начинками, тушкована капуста, пироги, пампухи, пісні голубці та багато іншого. Але кутя обов'язково.
На стіл викладають солому або сіно, а зверху стелять скатертину.
Господар має обов'язково прочитати молитву, запалити різдвяну свічку і першим скуштувати кутю. Вважалося, що за вечір треба спробувати всі 12 страв. Обов'язково заносили до хати пшеничний або житній сніп - дідух, який символізує добробут, гарний врожай та достаток.
За святковий стіл не треба сідати у старому та брудному одязі, вбрання має бути чистим і охайним, бажано світлих відтінків.
Бажаємо вам щасливого Різдва!
Мітки:
Святвечір,
кутя,
дідух