Глобальне потепління загрожує зникненню трьох улюблених продуктів світу: кави, вина та шоколаду.
Через підвищення температур фермери по всьому світу вже стикаються зі зменшенням врожаїв кави, какао та винограду. Вчені шукають способи охолодити планету за допомогою новітніх технологій, але ці зусилля поки не дають значних результатів. Водночас є й позитивні новини: раніше холодні регіони можуть стати новими центрами виробництва вина.
Ще у 2014 році виробники шоколаду попереджали про можливий дефіцит до 2020-го. Один із провідних виробників шоколаду з Цюріха, Баррі Колбот, зазначив, що ціни на шоколад зросли на 25% через хвороби рослин і посуху, викликані зміною клімату, які значно вплинули на врожай. У той же час попит на шоколад продовжує зростати, і експерти прогнозують до 2030 року дефіцит у два мільйони тонн.
Проблеми клімату також загрожують каві. Якщо температури продовжать зростати, до кінця XXI століття кави на планеті може просто не залишитись. Вища температура сприяє поширенню грибкових хвороб і шкідників, які шкодять кавовим деревам.
Раніше повідомлялось, що світові ціни на какао впали до найнижчого рівня за 20 місяців, що тисне на шоколадні компанії. Проте, незважаючи на падіння цін на сировину, роздрібна вартість шоколаду залишається високою.
Мітки: продукти