Кавоманів серед українців чи не найбільше у світі
Заходити з повчаннями на територію кави в Україні ризиковано, бо у нас занадто багато знавців цього напою. Принаймні, тих, хто вважає себе такими. Насправді кавоманів серед українців чи не найбільше у світі. Хто заперечить?
Але щоразу чашка кави стає все дорожчою і з гірким присмаком не кави, а роздратування. Тому є дві причини: об’єктивні економічні і суб’єктивні з області жадібності.
Пропоную конспект свого останнього виступу у рубриці «Знаю Споживаю» у Сніданок з 1+1 . Там лише про економіку і правила вибору. Це не повчання, а нагадування). Відео знайдете за посиланням у коментарях.
Отже, дуже дешевої кави на ринку стає все менше і менше. Наприкінці минулого року ціни на каву на біржі в Нью-Йорку значно підскочили та оновили історичний рекорд практично за 50 років. Такі зміни вплинуть також і на Україну і вже незабаром продукт у нашій країні коштуватиме дорожче. Подорожчання продукту поступово охопить усі сегменти вітчизняної кавової індустрії — від необсмаженого зерна до вартості кави в кожній кав’ярні. Експерти вважають, що з моменту зростання цін на світових ринках до їхнього впливу на Україну мине від двох тижнів до двох місяців.
Найвищі ціни, ймовірно, залишаться до липня-серпня. А спад цін піде лише після збирання врожаю у Бразилії, який розпочнеться у червні. І це щорічна історія.
На ринку представлено два основних типи кави – заварна і розчинна. За корисністю безумовно перемагає заварна, бо вона менш оброблена промислово.
Професорка Олена Сидоренко пояснює рівзницю між цими різновидами: «Будь-яка кава взагалі-то виробляється на основі кавового зерна. Якщо це розчинна кава, це екстракт із меленого зерна. Якщо це заварна кава, зернова кава, мелена зернова кава, це вже натуральний продукт, який потім безпосередньо треба приготувати. В ньому порівняно із розчинною кавою буде більше збережено цих корисних біологічно активних речовин, які будуть тонусно діяти на ваш організм. Але розчинна кава, вона як своєрідний енергетик, вона містить багато кофеїну, вона моментально діє на ваш організм і тому її саме з такої точки зору треба сприймати».
Ми сьогодні говоримо винятково про заварну каву. Одразу зазначу, що існує два основних види зерен: арабіка та робуста. Арабіка — це кава з більш м'яким і багатим смаком, а робуста надає напою міцності і гіркоти.
Часто для створення оригінального смаку ці сорти купажують, і таким чином отримують фактично безліч неповторних відтінків. Не правильно говорити, що один вид зерна кращий за інший, тому що про смаки не сперечаються.
Як вибирати каву серед численних варіантів на полицях магазинів? Ось кілька корисних порад. Перше — шукайте інформацію про країну походження. Кожна країна має свій унікальний смак. Наприклад, кава з Ефіопії має фруктові ноти, а з Колумбії — більш м'який і збалансований смак. Бразилія здивує вас шоколадним і горіховим присмаком. Кенія матиме висококислотний смак з цитрусовими або навіть винними відтінками. А, наприклад, кава з Гватемали, може пахнути яблуками, іноді можна відчути пряний присмак.
Звертайте увагу на помел зерна. Якщо ви обираєте каву для заварювання у френч-пресі або для еспресо, помел буде різним. Кава повинна бути помелена саме для вашого методу заварювання.
Дехто з фахівців вважає за помилку купівлю вже змелених зерен. Буцімто перемелена кава швидко втрачає свіжість та аромат. Краще перемолоти каву з зерна вдома самотужки: так вона буде свіжішою і смачнішою.
Не ігноруйте термін придатності. Звертайте увагу на дату упаковки, адже старі зерна втрачають свої смакові якості.
Якщо ви використовуєте зерна, змеліть їх на відповідний помел для обраного методу заварювання. Для френч-пресу помел має бути грубим, для еспресо — дрібним, для крапельної кавоварки — середнім.
Костянтин Грубич
Мітки: кава